آموزش الکترونیکپروژه الکترونیک

مدار آشکارساز جریان با آی سی تایمر 555

اگر در زمینه برق و الکترونیک مبتدی و تازه کار باشید، کار با برق میتواند دلهره آور به نظر برسد و یا حتی سلامتی شما را تهدید کند. همچنین اگر انرژی برق به درستی مدیریت نشود، ممکن است کارها بسیار بد پیش برود. به همین خاطر است که باید همواره احتیاط کرده و ایمنی را به منظور جلوگیری از آسیب رسیدن به افراد، اولویت کارها قرار دهید.

پیش از شروع کار با جعبه برق و برق شهری باید از عدم وجود ولتاژ نشتی ac اطمینان حاصل کنیم. تصمیم گرفتیم در این مطلب به کمک تایمر 555 و چند المان پسیو یک مدار آشکارساز جریان ساده بسازیم و با استفاده از آن خطوط باز را به آسانی تشخیص دهیم.

شرح پایه یا پین اوت تایمر 555

پایه های تراشه تایمر 555 در تصویر نشان داده شده اند.

  • GND: پایه زمین یا ground که باید به زمین منبع تغذیه متصل شود.
  • Trigger (پایه شماره 2): این پایه مسئول تغییر وضعیت فلیپ فلاپ از حالت set به reset است. خروجی تایمر، به دامنه پالس تریگر خارجی اعمال شده به این پایه بستگی دارد.
  • Output (پایه شماره 3): از آنجاییکه این پایه، تنها پایه ایست که میتوان از آن شکل موج خروجی دریافت کرد، معمولا به بار متصل است.
  • Reset (پایه شماره 4): برای غیرفعال کردن و یا ریست تایمر، پالس منفی به این پایه اعمال میشود. هنگامیکه این پایه به منظور ریست کردن تراشه استفاده نمیشود، برای جلوگیری از تریگر کاذب باید آن را به پایه VCC متصل کنیم.
  • Control (پایه شماره 5): این پایه سطوح ولتاژ آستانه و تریگر را کنترل کرده وعرض پالس شکل موج خروجی را مشخص میکند. سیگنال خارجی اعمال شده به این پایه میتواند برای ماژوله کردن شکل موج خروجی استفاده شود.
  • Threshold (پایه شماره 6): این پایه، ولتاژ اعمال شده به ترمینال را با ولتاژ رفرنس که دوسوم ولتاژ تغذیه یا VCC است، مقایسه میکند. دامنه ولتاژ اعمالی به این ترمینال مسئول set کردن وضعیت فلیپ فلاپ است.
  • Discharge (پایه شماره 7): این پایه خروجی کلکتور باز است که خازن را در فواصل زمانی مشخص (هماهنگ با خروجی) تخلیه میکند. هنگامیکه ولتاژ این پایه به دوسوم ولتاژ منبع تغذیه برسد، خروجی از وضعیت HIGH به وضعیت LOW تغییر میکند.
  • VCC: ولتاژ منبع تغذیه که معمولا 5 ولت است. درنظر داشته باشید که حداکثر ولتاژ منبع تغذیه میتواند 18 ولت باشد.

با مراجعه به این لینک درباره آی سی تایمر 555 بیشتر مطالعه کنید.

مداراتصال

تایمر 555 رایج ترین تراشه استفاده شده در بسیاری از پروژه ها و مصارف مختلف است. عملکرد این مدار بسیار ساده است. هنگامیکه ولتاژ پایه 2 به کمتر از یک سوم ولتاژ VCC افت کند، پایه خروجی تایمر 555 به وضعیت HIGH رفته و LED روشن میشود و هنگامیکه ولتاژ پایه 2 از یک سوم ولتاژ VCC بیشتر شود، خروجی تایمر 555 به وضعیت LOW رفته و LED خاموش میشود. هنگامیکه آنتن، یک خروجی متناوب را تشخیص دهد، خروجی HIGH و LOW شده و لامپ LED هم متناسب با وضعیت خروجی، روشن و خاموش شده و چشمک میزند.

3.7 (3 نفر)

برای دریافت مطالب جدید کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.

محمد رحیمی

محمد رحیمی هستم. سعی میکنم در آیرنکس مطالب مفید قرار بدهم. سوالات مربوط به این مطلب را در قسمت نظرات همین مطلب اعلام کنید. سعی میکنم در اسرع وقت به نظرات شما پاسخ بدهم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *