آموزش الکترونیکپروژه الکترونیک

ساخت درخت کریسمس با استفاده از RGB LED

در این آموزش کوتاه به شما نشان میدهیم که چگونه به کمک RGB LEDها و ترانزیستور، ریسه های نوری با قابلیت تغییررنگ بسازید. پروسه ساخت بسیار آسان بوده و تنها به چند ترانزیستور، خازن و مقاومت نیاز داریم. سیستم نورپردازی ساخته شده به این شکل، نه تنها کارآمد و کاربردی است، بلکه مقرون به صرفه نیزهست. همچنین میتوان با این سیستم افکت های نورپردازی چشم نوازی را ایجاد کرد که هر اتاق و فضایی را متحول میکند.

پین اوت RGB LED

پایه های RGB LEDهای آند مشترک و کاتد مشترک در تصویر زیر نشان داده شده اند.

دو نوع LED وجود دارد: آند مشترک و کاتد مشترک. برای این پروژه، از LEDهای آند مشترک استفاده خواهیم کرد. LEDهای آند مشترک در RGB مشترک هستند.

  • پایه R: با توجه به اینکه از کدام یک از پیکربندی های آند مشترک یا کاتد مشترک استفاده میکنیم، این پایه میتواند ترمینال منفی LED آند مشترک و یا ترمینال مثبت LED کاتد مشترک باشد. اتصال این پایه به پایه زمین (ground) یا پایه VCC لامپ LED قرمز را روشن میکند.
  • پایه G: در صورت استفاده از LED آند مشترک این پایه باید به پایه زمین متصل شده و درصورت به کار بردن LED کاتد مشترک، این پایه باید به VCC متصل شود. برقراری اتصالات به صورت ذکرشده لامپ سبز را روشن میکند.
  • پایه B: در صورت استفاده از LED آند مشترک، اتصال این پایه به زمین لامپ را روشن کرده و درصورت استفاده از LED کاتد مشترک، اتصال این پایه به VCC لامپ را روشن میکند.
  • پایه -/+: پایه های + و – نشان دهنده پایه های کاتد مشترک و آند مشترک LED هستند. در یک LED آند مشترک این پایه را به VCC و در یک LED  کاتد مشترک این پایه را زمین کنید.

قطعات مورد نیاز

قطعات موردنیاز برای ساخت درخت کریسمس با RGB LEDها ساده بوده و به راحتی میتوانید آن ها را در فروشگاه سرگرمی محله خود بیابید.

  • 10 عدد RGB LED آند مشترک
  • 3 عدد خازن 470 میکروفارادی
  • 3 عدد مقاومت 82 کیلواهمی
  • 3 عدد ترانزیستور BD140
  • پرف بورد
  • سیم لحیم
  • سیم های جامپر

مدار اتصال درخت کریسمس با RGB LED

شماتیک کامل مدار درخت کریسمس ساخته شده با لامپ های RGB LED و با قابلیت تغییر رنگ در تصویر زیر نشان داده شده است. این مدار بسیار ساده و قابل درک است. همه لامپ های LED استفاده شده در این پروژه، از نوع آند مشترک بوده و تمامی آن ها به صورت موازی با هم بسته شده اند. عملکرد مدار درایور یا راه انداز نیز بسیار ساده است.

هنگامیکه تغذیه به مدار وصل میشود، خازن موجود در بیس ترانزیستور اول شروع به شارژ شدن میکند و پس از گذشت مدت زمان مشخصی به حدی میرسد که ترانزیستور به طور کامل روشن شده و LEDهای مرتبط با آن کانال نیز روشن میشوند.

همانطور که جریان از ترانزیستور اول عبور میکند، خازن ترانزیستور بعدی شروع به شارژ شدن کرده و پس از گذشت مدت زمان مشخصی ترانزیستور دوم و همچنین LEDهای مرتبط با آن همگی روشن شده و این پروسه برای مجموعه لامپ های بعدی نیز تکرار میشود. به این صورت است که LEDهای قرمز، آبی و سبز تغییر رنگ میدهند.

5 (2 نفر)

برای دریافت مطالب جدید کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.

محمد رحیمی

محمد رحیمی هستم. سعی میکنم در آیرنکس مطالب مفید قرار بدهم. سوالات مربوط به این مطلب را در قسمت نظرات همین مطلب اعلام کنید. سعی میکنم در اسرع وقت به نظرات شما پاسخ بدهم.

1 دیدگاه

  1. سلام، استاد
    ببخشید من تازه می خواهم الکترونیک را شروع کنم.
    در ترانزیستور سوم درخت کریسمس، کانکتور به پایه منفی خازن اول و پایه منفی ال ای در RBG وصل شده است.
    مگر نباید آنرا به پایه مثبت وصل کنیم.
    متشکرم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *