آموزش الکترونیک

رعایت ایمنی در کار با الکترونیک (نکات احتیاطی)

کار با وسایل الکترونیکی به این معنی است که شما باید با برق سر و کار داشته باشید. و کار با برق خطرات زیادی دارد زیرا برق می تواند به شما آسیب برساند. متأسفانه به دلیل اینکه کار با وسایل الکترونیکی بسیار راحت است از اقدامات ایمنی مناسب چشم پوشی می شود. رعایت اقدامات ایمنی نه تنها از آسیب رساندن جلوگیری می کند بلکه از آسیب رسیدن به پروژه ها و تجهیزات ما نیز جلوگیری می کند.

ایمنی الکتریکی

هر علاقه مندی، تکنسین یا دانشجویی باید همیشه در مورد اقدامات احتیاطی ایمنی آگاه باشد. یک نگرش ایمن ضروری است زیرا به شما کمک می کند تا محیط کار مفیدی برای همه ایجاد کنید. از این رو، آگاهی از خطرات سلامتی و ایمنی برای جلوگیری از حوادث و انجام اقدامات لازم برای حذف یا کنترل این خطرات بسیار مهم است.

ایمنی الکتریکی هنگام کار با الکترونیک بسیار مهم است. تجهیزات یا گجت های با انرژی الکتریکی به خصوص در صورت عدم استفاده صحیح از آن ها می توانند تهدید یا خطری قابل توجه برای کارگران باشند. این تهدید ها یا خطرات می توانند کشنده باشند. دانستن خطرات اطراف شما هنگام کار با الکترونیک ضروری است. خطرات الكتریكی افراد و امكانات را در معرض خطرات مختلفی از جمله شوک، سوختگی، آسیب دیدگی، آتش سوزی و انفجار قرار می دهد. با افزایش صدمات و مرگ گزارش شده در ارتباط با استفاده از برق، ایمنی در هنگام کار با برق یکی از نگرانی های روزافزون بوده است.

سطوح ولتاژ

برای راهنمایی ما در استفاده ایمن از وسایل الکترونیکی و الكتریكی، جدول زیر استاندارد بین المللی را كه توسط كمسیون بین المللی الكترونیک (IEC) تنظیم شده است نشان می دهد.

محدوده ولتاژ IEC ولتاژ RMS AC ولتاژDC  خطر
ولتاژ بالا >1000 >1500 جرقه الکتریکی
ولتاژ پایین 50_1000 1200_1500 شوک الکتریکی
ولتاژ بسیار پایین <50 <120 کم خطر

در الکترونیک، یک اصل به وجود آمده است که می گوید: “جریان کشنده است”. این اساساً درست است. جریان الکتریکی ماهیچه ها را منجمد کرده، بافت ها را می سوزاند و به قلب آسیب می رساند. با این وجود، باید ولتاژی وجود داشته باشد تا جریان را برای وارد شدن به بدن فرد تحریک کند. به عبارت دیگر، جریان الکتریکی به خودی خود رخ نمی دهد.

به عنوان مثال، یک باتری 9 ولت بر اساس جدول تحت ولتاژ بسیار پایین است، بنابراین در رده کم خطر طبقه بندی می شود. این به این معنی است که سطح ولتاژ برای وارد کردن یک جریان خطرناک به بدن انسان کافی نیست، بنابراین می توان با خیال راحت گفت که بی ضرر است. با این حال، می تواند کمی شوک ایجاد کند که باعث می شود بدن شما بلافاصله واکنش نشان دهد.

در حالی که ولتاژ و جریان از عامل های اصلی هستند، هنوز عوامل دیگری مانند مدت زمان شوک و آن بخش از بدن که شوک وارد شده است باید در نظر گرفته شوند. همچنین اصطلاحاً شوک استاتیک وجود دارد که می تواند 20000 ولت یا بیشتر باشد. اما این فقط در جریان بسیار کم و برای مدت زمان بسیار کوتاه است، بنابراین در واقع بی ضرر است.

در محدوده ولتاژ پایین، خطر جدی شوک الکتریکی وجود دارد. برق گرفتگی ممکن است باعث سوختگی بدن شود. این سوختگی ها معمولاً در نقطه تماس با برق شدیدتر هستند. برق گرفتگی می تواند بر سیستم عصبی تأثیر بگذارد و باعث احساس سوزن سوزن شدن، بی حسی یا مشکل در حرکت دادن اندام شود. از آن بدتر، زمانی که مدت زمان شوک الکتریکی زیاد ناگهانی باشد، فرد می تواند دچار ایست قلبی شود.

برای ولتاژ های بالا، بهتر است حداقل به اندازه 10 پا فاصله داشته باشید. خطر به شدت زیاد است و می تواند باعث مرگ شود. جرقه الکتریکی می تواند در اتصالات الکتریکی شل رخ دهد. این زمانی است که برق از یک اتصال به اتصال دیگر می پرد. دمای این لحظه برق گرفتگی می تواند باعث سوختگی درجه سه شود. اگر علائمی مانند “خطر: ولتاژ بالا” وجود دارد، باید واقعاً مراقب این علائم باشید. این علائم بدون دلیل وجود ندارند. همیشه بهتر است که ایمن بمانید و در موقعیت هایی قرار نگیرید که می تواند به شما آسیب رساند.

سطوح جریان

عامل اول که در شدت شوک الکتریکی موثر می باشد، جریان است. این جریان است که وارد بدن می شود. میزان نیروی برق بر حسب آمپر، آمپراژ نامیده می شود، چیزی است که واقعاً خطر مرگ را ایجاد می کند. هر چه جریان بیشتری به بدن منتقل شود، برای شخص مضرتر است.

یک میلی آمپر تا 20 میلی آمپر جریان پایین در نظر گرفته می شود. در این حالت فقط کمی شوک الکتریکی یا تقریباً هیچ چیزی احساس نمی شود. با این حال، در برخی موارد، ممکن است یک شوک دردناک ایجاد شود اما باز هم کنترل ماهیچه ها از دست نمی رود. این به این دلیل است که هنوز آستانه جریان وجود ندارد و بافت های عضلانی فقط یک برق گرفتگی خفیف احساس می کنند. از این سطح جریان به عنوان کم خطر یاد می شود. اما هر چیزی بالاتر از این محدوده می تواند به بدن آسیب جدی برساند.

جریان متوسط چیزی بیش از 20 میلی آمپر اما کمتر از 75 میلی آمپر است. در این سطح، شوک جدی یا شدیدی رخ می دهد. ممکن است مشکلات تنفسی شدید و فلج عضلانی وجود داشته باشد. با این سطح قدرت، ترک نقطه تماس دشوار می شود.

خطرناک ترین سطح جریان برای انسان، قرار گرفتن در معرض جریان زیاد است. دراین سطح از جریان تنفس می تواند بلافاصله متوقف شود و قلب می تواند توانایی پمپاژ خون (فیبریلاسیون بطنی) را از دست بدهد، در نتیجه باعث مرگ می شود. اندام های داخلی می توانند به شدت آسیب ببینند. یک صاعقه می تواند این جریان بسیار بالا را تحویل دهد و کشنده است.

ولتاژ پایین، اما نه کم خطر

آتش سوزی در کار با الکترونیک

اگرچه قبلاً اشاره کردیم که ولتاژ پایین سطوح کم خطر را نشان می دهد، اما همچنان کار ایمن با مدار های ولتاژ پایین مهم است. ولتاژ پایین می تواند باعث خراب شدن اجزا و آتش سوزی شود.

اگر در مورد این مطلب سوالی دارید در قسمت نظرات بپرسید

بسیاری از گزارش های آتش سوزی ناشی از دستگاه های کوچکی است که در ولتاژ پایین کار می کنند. این دستگاه های کوچک با مدار های کوچک توسط ولتاژ پایین تأمین می شوند. اما آتش سوزی های عظیم با جرقه های کوچک شروع می شود. این جرقه های کوچک معمولاً به دلیل خرابی سیم یا سستی سیم ها ایجاد می شوند. بنابراین ایمن تر است که همیشه دستگاه های خود را قبل از استفاده بررسی کنید تا از چنین مواردی جلوگیری کنید. در این صورت، فقط شما (یک نفر) نیست که در معرض خطر قرار می گیرد، بلکه خانواده و کل محله شما در معرض خطر هستند.

بهترین روش ها برای ایمنی در ولتاژ پایین

کپسول آتش نشانی برای امنیت الکترونیک

  • سیم های در معرض دید را نمی توان نادیده گرفت. باید سیم های برق خراب را تعویض یا تعمیر کنید.
  • اتصالات را دوباره بررسی کنید.
  • هنگام کار با برد برد ها، فراموش نکنید که هنگام تغییر در قسمتی از مدار، منبع تغذیه را جدا کنید.
  • دستگاه های خود را بیش از حد گرم نکنید.
  • در هنگام تعمیرات، کار های خود را سازماندهی کرده و اقدامات احتیاطی را رعایت کنید.
  • دستگاه های الکتریکی خود را از آب یا هر مایعی دور کنید.
  • یک کپسول آتش نشانی در دسترس خود داشته باشید.

بهترین روش ها برای ایمنی در ولتاژ بالا

ایمنی در کار با برق ولتاژ بالا

  • هنگام کار با ولتاژ بالا، باید خطرات را بدانید.
  • تجهیزات خود را به خوبی بشناسید.
  • هنگام کار با مدار های ولتاژ بالا لباس مناسب بپوشید.
  • هنگام کار با مدار های فشار قوی از هیچگونه جواهرات استفاده نکنید.
  • از محافظ چشم استفاده کنید.
  • در صورت امکان با کسی که تجربه ولتاژ بالا دارد کار کنید. به تنهایی کار نکنید
  • کپسول آتش نشانی در دسترس شما باشد.
  • همیشه از محیط پیرامون خود آگاه باشید.
4.2 (5 نفر)

برای دریافت مطالب جدید کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.

محمد رحیمی

محمد رحیمی هستم. سعی میکنم در آیرنکس مطالب مفید قرار بدهم. سوالات مربوط به این مطلب را در قسمت نظرات همین مطلب اعلام کنید. سعی میکنم در اسرع وقت به نظرات شما پاسخ بدهم.

1 دیدگاه

  1. سلام ولتاژ 9 ولت و 60 هرتز خطری داره یا اصلا احساس نمیشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *