آموزش الکترونیکپروژه الکترونیک

پروژه تشخیص حرکت LDR آنالوگ با هشدار (چشم الکترونیکی)

سلام. آموزش پروژه چشم الکترونیکی با آپ امپ LM741 با هشدار (پروژه تشخیص حرکت Op-amp LDR) را آماده کردیم.

آموزش پروژه چشم الکترونیکی LDR

آموزش ساخت چشم الکترونیکی LDR

پروژه چشم الکترونیکی برای تشخیص انسان یا شیئ متجرک در یک منطقه خاص استفاده میشود. دامنه عمل چشم الکترونیکی حدود 1.5 تا 3 متر است. در این پروژه آپ امپ ما با استفاده از LDR و Op-amp این مدار را میسازیم. این مدار قابل حمل است و میتواند با یک باتری 9 ولت معمولی کار کند و صدای زنگ هشدار به قدری هست که بتواند به گوش ما برسد.

قطعات مورد نیاز پروژه LDR Op-amp

  • IC آپ امپ LM741
  • آی سی تایمر 555
  • ترانزیستور PNP BC557
  • LDR
  • مقاومت (210، 1K، 5.7K، 100k، 1M)
  • خازن (0.1uf ، 10uf)
  • پتانسیلومتر 100 کیلو اهم
  • بازر
  • ال ای دی
  • باتری 9 ولت
قطعات مورد نیاز را از فروشگاه قطعات آیرنکس تهیه کنید.

سنسور LDR چیست ؟

سنسور LDR ، مقاومتی است که با تغییر نور مقاومت آن تغییر میکند. این حسگر در سایز های مختلفی تولید میشود :
سنسور LDR چیست ؟
سنسور LDR

سنسور های  LDR ، از مواد نیمه هادی ساخته شده اند تا بتوانند خاصیت حساس به نو داشته باشند. انواع مختلفی از مواد مورد استفاده وجود دارد، ولی سولفید کادمیوم محبوب ترین آن ها است. این LDR یا مقاومت نوری (عکسی) بر اساس اصل هدایت عکس کار میکنند.چیزی که این اصل میگوید این است که :

هر وقت نور به روی سطح LDR بیافتد، هدایت عنصر افزایش پیدا میکند و به عبارت دیگه ، مقاومت LDR وقتی که نور به سطح LDR برخورد میکند ، کاهش پیدا میکند، این ویژگی ماده نیمه هادی است که در سطح استفاده میشود. LDR اغلب برای تشخیص وجود نور یا اندازه گیری شدت نور استفاده میشود.

انواع مختلفی LDR وجود دارد همانطور که در تصویر بالا میبینید، ولی هر کدام مشخصات متفاوتی دارند. تصویر زیر را ببینید :
نحوه کار سنسور LDR

همانطور که در تصویر بالا میبینید، مقاومت سنسور با شدت گرفتن نور کمتر میشود و هدایت بین دو پایه افزایش پیدا میکند.

IC 555 چیست ؟

555 Timer IC یکی از پرکاربردترین IC ها در الکترونیک است. این تراشه استفاده‌های گوناگونی در مدار های نوسانگر و تولید پالس الکترونیکی دارد. 555 می‌تواند به‌ عنوان تأخیر زمانی در یک مدار تایمر و … استفاده شود. در این پروژه ما از IC تایمر 555 در حالت astable استفاده می کنیم تا صدای بوق با Buzzer ایجاد کنیم. در تصویر پایین میتوانید دیتاشیت پین های آی سی تایمر 555 را مشاهده کنید.

دیتاشیت پین های IC تایمر 555

نحوه کار پروژه تشخیص حرکت با آپ امپ

نحوه کار پروژه تشخیص حرکت با آپ امپ

در این پروژه آنالوگ ما از آی سی LM741 به عنوان یک مقایسه کننده ولتاژ استفاده کردیم. LDR و پتانسیومتر یک مدار تقسیم ولتاژ ایجاد میکنند. خروجی این مدار تقسیم کننده با توجه به افت نور در LDR تغییر میکند. تقسیم کننده به پین معکوس Op-amp متصل میشود. ما می توانیم حساسیت دستگاه را با استفاده از پتانسیومتر VR1 متصل به LDR تنظیم کنیم. هنگامی که ولتاژ در ورودی غیر معکوس از ولتاژ از پیش تعیین شده بیشتر یا مساوی باشد ، خروجی (در پین 6) از خروجی IC آپ امپ (PIN 6) بالا می رود. مطابق شماتیک هر وقت LDR هر حرکتی را تشخیص دهد ، خروجی آی سی op amp کم میشود. و ترانزیستور PNP شروع به کار میکند. در ادامه LED روشن میشود و آی سی تایمر 555 فعال میشود.

شماتیک کامل مدار

شماتیک کامل مدار برای تشخیص حرکت با هشدار (Alarm) آپ امپ در پایین نشان داده شده است. LDR رو به سمت ورودی قرار گرفته است و از پتانسیومتر برای تنظیم حساسیت دستگاه استفاده میکنیم. هر وقت شخص یا اشیاء وارد منطقه ممنوعه شوند ، سایه های آن توسط LDR حس می شوند و مدار بازر و LED را فعال میکند.

شماتیک کامل مدار برای تشخیص حرکت با هشدار (Alarm) آپ امپ

4.6 (9 نفر)

برای دریافت مطالب جدید کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.

محمد رحیمی

محمد رحیمی هستم. سعی میکنم در آیرنکس مطالب مفید قرار بدهم. سوالات مربوط به این مطلب را در قسمت نظرات همین مطلب اعلام کنید. سعی میکنم در اسرع وقت به نظرات شما پاسخ بدهم.

1 دیدگاه

  1. سلام من مدار بستم ولی بوق ثابت میزنه و ال ای دی روشنه مدام
    مشکل کجان؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *