برق صنعتی

کلید مینیاتوری چیست؟ معرفی کامل کلید مینیاتور MCB

در این مقاله با کلید های مینیاتوری یا همان MCB آشنا میشویم و انواع آن را معرفی میکنیم. ما نحوه عملکرد کلید مینیاتوری را توضیح میدهیم.

کلید مینیاتوری چیست؟

یک قطع کننده مدار مینیاتوری چیست؟ کلید مینیاتوری یا همان MCB یک کلید الکتریکی است که به صورت خودکار کار می کند. کلیدهای مدار مینیاتوری برای جلوگیری از آسیب به مدار الکتریکی در نتیجه جریان اضافی در نظر گرفته شده است. آنها به گونه ای طراحی شده اند که در هنگام اضافه بار یا اتصال کوتاه برای محافظت در برابر خطاهای الکتریکی و خرابی تجهیزات، خاموش شوند.

MCB ها به طور گسترده ای به عنوان اجزای قطع کننده مدار در محیط های خانگی، تجاری و صنعتی استفاده می شوند.

تصویر کلید مینیاتوری

نحوه کار قطع کننده مدار مینیاتوری

قطع کننده های مدار مینیاتوری درصورتی که جریان الکتریکی که از حد جریان ایمن تعیین شده فراتر رود و از یک مکانیسم مکانیکی نسبتا قوی استفاده می کنند که مدار را قطع میکند و برای به حداقل رساندن خرابی ها  طراحی شده است.

جریان بیش از حد باعث می شود که نوار دو فلزی درون MCB گرم شود، خم شود و از بین برود. این کار کلید را آزاد می کند و نقاط تماس الکتریکی را از هم جدا می کند. بعد از خنک شدن نوار دو فلزی، دوباره به سر جایش بر میگردد و با برگرداندن کلید روی MCB به حالت فعال، کلید مینیاتوری فعال میشود.

یک MCB برای محافظت در برابر اضافه بار و اتصال کوتاه طراحی شده است. اضافه بار و اتصال کوتاه با استفاده از فرآیندهای جداگانه شناسایی می شوند. حفاظت اضافه بار توسط نوار دو فلزی با استفاده از عملیات حرارتی انجام می شود و حفاظت از اتصال کوتاه توسط سیم پیچ قطع از طریق عملیات الکترومغناطیسی انجام می شود.

اگر دشارژ بالا باشد، MCB خیلی سریع – در یک دهم ثانیه – خاموش می شود (فعال می شود). هنگامی که جریان اضافه به محدودیت های ایمنی نزدیک تر باشد، قطعه کندتر پاسخ می دهد.

انواع کلید مینیاتوری

چندین نوع مختلف MCB موجود است مثل انواع A، B، C، D، K و Z. با این حال، سه نسخه مهم نوع B، نوع C و نوع D هستند. هر کدام به گونه ای طراحی شده اند که توان الکتریکی مختلفی پاسخ بدهند.

بیایید نگاهی به تفاوت بین هر 3 نوع مهم بیندازیم:

MCB های نوع B

MCB های نوع B

قطع کننده های مینیاتوری نوع B به گونه ای طراحی شده اند که اگر جریان عبوری بین سه تا پنج برابر حداکثر یا “بار نامی” توصیه شده باشد، قطع کردن انجام شود. این نوع، حساس ترین نوع MCB است که برای کاربردهای خانگی و پروژه های تجاری ولتاژ پایین طراحی شده است که در آن نوسانات جریان احتمالاً اندک است.

MCB های نوع C

MCB های نوع C

قطع کننده های مدار نوع C برای دستگاه های الکتریکی قوی تر استفاده می شود که در آن نوسانات احتمالاً بیشتر است یعنی معمولاً محیط های تجاری و صنعتی.

نوع C کلید های مینیاتوری طوری طراحی شده اند که در جریان هایی بین پنج تا ده برابر بار نامی خود فعال شوند. کاربرد های این نوع شامل موتورهای الکتریکی کوچک و نورهای فلورسنت است.

اگر در مورد این مطلب سوالی دارید در قسمت نظرات بپرسید

MCB های نوع D

MCB های نوع D

MCB های نوع D کم حساسیت ترین نوع هستند، فقط زمانی فعال می شوند که جریان بین ده تا بیست برابر حداکثر توصیه شده باشد.

MCB های نوع D برای دستگاه های تجاری و صنعتی سنگین ساخته شده اند که در آن گاه به گاه موج های جریان بسیار قوی رخ می دهد. به عنوان مثال می توان به تجهیزات جوشکاری، دستگاه های اشعه ایکس، موتورهای بزرگ و واحدهای منبع تغذیه بدون وقفه اشاره کرد.

سایر انواع MCB

چند مدل MCB تخصصی دیگر موجود است. این شامل:

  • MCB های نوع K – وقتی جریان به هشت تا دوازده برابر حداکثر توصیه شده برسد، اینها خاموش می شوند. آنها انتخاب خوبی برای موتور ها هستند.
  • MCB های نوع Z – اینها MCB های بسیار حساس هستند و زمانی که جریان از بار نامی تنها دو تا سه برابر بیشتر شود، خاموش می شوند. آنها با دستگاه های ظریف تر مستعد اتصال کوتاه مانند نیمه هادی ها استفاده می شوند.

انتخاب کلید مینیاتوری مناسب

نوع MCB که باید بخرید به مشخصات دستگاه یا نصب شما بستگی دارد. هنگام خرید MCB، عوامل زیر را با هم مقایسه کنید:

  • ویژگی های تریپ
  • ظرفیت شکست – حداکثر جریانی که یک قطع کننده مدار می تواند بدون تخریب یا آزاد کردن قوس مدار را قطع کند. این مورد باید با توان احتمالی هر موج مطابقت داشته باشد. ظرفیت های شکست بر حسب کیلو آمپر (kA) اندازه گیری می شود که هر کدام 1000 آمپر (آمپر) واحد استاندارد جریان الکتریکی است.
  • تعداد پل ها یا سوئیچ های قابل قطع در محفظه MCB – یک کلید مینیاتوری میتواند تک پل، دو پل، سه پلو چهار پلباشد. بیشتر مدل های سه پل رایج هستند. این نوع اگر در هر یک از آنها خطا رخ دهد می توانند به طور همزمان جریان را در سه مدار قطع کنند.
کلید مینیاتوری 4 پل
کلید مینیاتوری 4 پل

انتخاب بر اساس آمپر

در زیر تعدادی از ظرفیت‌های باری که اغلب برای MCB‌ های تجاری استفاده میشوند لیست شده است:

  • 2 آمپر
  • 6 آمپر
  • 10 آمپر
  • 16 آمپر
  • 20 آمپر
  • 25 آمپر
  • 32 آمپر

انتخاب بر اساس ظرفیت شکست

موارد زیر رایج ترین ظرفیت شکست MCB های تجاری هستند:

انتخاب بر اساس ظرفیت شکست

5 (1 نفر)

برای دریافت مطالب جدید کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.

محمد رحیمی

محمد رحیمی هستم. سعی میکنم در آیرنکس مطالب مفید قرار بدهم. سوالات مربوط به این مطلب را در قسمت نظرات همین مطلب اعلام کنید. سعی میکنم در اسرع وقت به نظرات شما پاسخ بدهم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *