آموزش الکترونیکدیتاشیت

ال سی دی کاراکتری 16 در 2 (معرفی کامل LCD کاراکتری 16*2)

دلیل نام گذاری به صورت LCD 16 × 2 به این خاطر است که دارای 16 ستون و 2 سطر است. ترکیبات زیادی مانند 8 × 1، 8 × 2، 10 × 2، 16 × 1 و … وجود دارد اما یکی از پر استفاده ترین آن ها LCD 16 * 2 است، بنابراین ما در اینجا از آن استفاده می کنیم.

ال سی دی کاراکتری 16 در 2 چیست؟

نمایشگر ال سی دی ذکر شده در بالا دارای 16 پین است و هر یک از آن ها روش برنامه نویسی یکسانی دارد، بنابراین انتخاب هر یک برای شما امکان پذیر است. در زیر Pinout و Pin برای ماژول LCD 16×2 آورده شده است:

ال سی دی کاراکتری 16 در 2 چگونه کار میکند

این دو دایره سیاه از جمله چیزهایی است که در پشت LCD ما قرار دارد.

دایره های سیاه پشت ال سی دی کاراکتری

این دایره های سیاه از یک رابط IC و اجزای مرتبط با آن تشکیل شده است تا به ما در استفاده از این LCD با میکروکنترلر کمک کند. از آنجا که LCD ما یک LCD ماتریس 16 * 2 نقطه است، در مجموع (16*2=32)32 کاراکتر خواهد داشت و هر کاراکتر از 5 * 8 نقطه های پیکسل ساخته خواهد شد. یک کاراکتر با تمام پیکسل های فعال شده در تصویر زیر نشان داده شده است.

پیکسل های کاراکتری LCD کاراکتری 16*2

بنابراین اکنون، ما می دانیم که هر کاراکتر دارای (5 * 8 = 40) 40 پیکسل و برای 32 کاراکتر (32 * 40) 1280 پیکسل خواهیم داشت. علاوه بر این، در مورد موقعیت پیکسل ها باید به LCD نیز مراجعه شود.

این یک کار گیج کننده است که همه کار ها را با کمک MCU انجام دهید، بنابراین یک IC رابط مانند HD44780 استفاده می شود که روی خود ماژول LCD نصب شده است. عملکرد این IC دریافت دستورات و داده ها از MCU و پردازش آن ها برای نمایش اطلاعات معنی دار بر روی صفحه LCD ما است.

بیایید در مورد انواع مختلف حالت و گزینه های موجود در LCD صحبت کنیم که باید توسط پین های کنترلر، کنترل شوند.

حالت 4 بیتی و 8 بیتی LCD

LCD می تواند در دو حالت مختلف یعنی حالت 4 بیتی و 8 بیتی کار کند. در حالت 4 بیتی ما داده ها را به نیبل ارسال می کنیم، ابتدا نیبل بالا و سپس نیبل پایین.

برای آن دسته از شما که نمی دانید نیبل چیست: نیبل یک گروه چهار بیتی است، بنابراین چهار بیت پایین (D0-D3) یک بایت، نیبل پایین را تشکیل می دهد در حالی که چهار بیت بالا (D4-D7) از یک بایت، نیبل بالاتر را تشکیل می دهد که ما اینگونه می توانیم داده های 8 بیتی ارسال کنیم.

در حالی که در حالت 8 بیتی، ما می توانیم داده های 8 بیتی را مستقیماً با یک حرکت ارسال کنیم، زیرا ما از همه 8 خط داده استفاده می کنیم.

پس حالت 8 بیتی سریعتر و بی عیبتر از حالت 4 بیتی است. اما اشکال عمده ای که دارد این است که به 8 خط داده متصل به میکروکنترلر نیاز دارد. با این کار پین های ورودی و خروجی MCU ما همه مورد استفاده قرار می گیرند، بنابراین حالت 4 بیتی به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد. برای تنظیم این حالت ها از هیچ پین کنترلی استفاده نمی شود و فقط روش برنامه نویسی تغییر می کند.

حالت های خواندن و نوشتن روی LCD

همانطور که گفته شد، ال سی دی خود از یک رابط IC تشکیل شده است. MCU می تواند این IC رابط را بخواند یا روی آن بنویسد. بیشتر اوقات ما فقط در حال ارسال متن به IC هستیم، زیرا خواندن فرایند پیچیده تری است و چنین دستورهایی بسیار کم است. در صورت نیاز می توان اطلاعاتی مانند موقعیت مکان نما، وقفه های تکمیل وضعیت و …را خواند، اما از محدوده این آموزش خارج است.

اگر در مورد این مطلب سوالی دارید در قسمت نظرات بپرسید

IC رابط موجود در اکثر LCD ها HD44780U است، به منظور برنامه ریزی LCD خود، باید اطلاعات کامل IC را یاد بگیریم.

دستورات LCD

برخی دستورات از پیش تعیین شده در LCD وجود دارد که باید آن ها را از طریق برخی از میکروکنترلر ها به LCD ارسال کنیم. برخی از دستورالعمل های مهم در زیر آورده شده است:

3.8 (11 نفر)

برای دریافت مطالب جدید کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.

محمد رحیمی

محمد رحیمی هستم. سعی میکنم در آیرنکس مطالب مفید قرار بدهم. سوالات مربوط به این مطلب را در قسمت نظرات همین مطلب اعلام کنید. سعی میکنم در اسرع وقت به نظرات شما پاسخ بدهم.

8 نظر

  1. سلام پشت ال سی دی ۱۶*۲ قسمتی هست که برای لحیم کردن دوتا خازن C2 و C3 و آی سی U2 جا گذاشته اون قسمت مال چیه و اگر آی سی رو بزاریم چه کاربردی داره

  2. سلام من یه ال سی دی کاراکتری دارم که اون رابط کربنی که داره و مثل یه میله مکعبی هست از مدار کنده شده چجوری میشه به مدار چسبوندش

  3. سلام استاد عزیز من دوتا ال سی دی کارکتری۲×۱۶ دارم که هردوتاش نصف نوشته ها رونشون میده ونصف سمت راستش هیچ نوشته ای نمیاد راهی هست که تعمیر بشه
    باتشکر وممنون ازآموزشهای ارزنده وخوبتون

    1. سلام عزیز
      کدی که دارید سالم هست؟ با برد آردوینو تست کنید

  4. سلام وعرض ادب،خسته نباشیدمن یه ال سی دی 16*2دارم که خراب شده میشه لطف بکنید تعمیرات این ال سی دیها روبزارید ممنون میشم

    1. سلام عزیز
      چه مشکلی برای ال سی دی بوجود اومد که خراب شد؟

  5. استاد ال سی دی های کارکتری 16.2همشون یک مدل هستند یا مدل های مختلفی دارن اگه فرق دارن ممکنه یک کد بنویسیم روی یک مدل اجرا بشه روی مدل دیگه اجرا نشه

    1. سلام عزیز، مدل های مختلف فقط در نحوه ارتباط تفاوت دارند مثلا بعضی ها 16 پین هستند و بعضی ها پین های کمتری دارند چون از ارتباط I2C استفاده میکنند و …
      در کل اگر ال سی دی کاراکتری 16 پین تهیه کنید مشکلی نخواهید داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *