ساخت مدار حشره کش (حشره کش برقی، راکتی یا صوتی)

در این مطلب چندین مدار حشره کش ساده برای شما قرار داده ایم. بعضی از این مدار ها با باتری و بعضی ها با برق خانه کار میکنند. با توجه به نیاز خود میتوانید هر کدام از این حشره کش های ارزان را بسازید. در این مقاله مدار سه حشره کش را قرار داده ایم:
- حشره کش راکتی (باتری)
- حشره کش (برقی 220 ولت)
- حشره کش صوتی
1. مدار حشره کش راکتی
حشره کش راکتی شبیه به یک راکت بدمینتون است. این مدار دارای سه لایه توری فلزی است (یک لایه توری داخلی و دو لایه توری بیرونی). هنگامی که یک حشره اتصال بین یک لایه بیرونی با لایه داخلی را فراهم کند، باعث ایجاد جرقه میشود که در اثر تخلیه شارژ خازن ها بوجود می آید. این جرقه انرژی الکتریکی زیادی را به حشره منتقل میکند که باعث مرگ آن میشود.
کار حشره کش راکتی بسیار ساده است. یک منبع تغذیه با ولتاژ بالا به مش فلزی داده می شود. بنابراین هنگامی که یک پشه بین مش ها پرواز می کند، یک مسیر مقاومت کم بین مش ها ایجاد می کند، بنابراین ولتاژ بالا یک ARC در بدنه پشه ایجاد می کند که پشه را فوراً دچار برق گرفتگی می کند.
ولتاژ خروجی خفاش کشنده پشه 600-100 ولت است. و فرکانس 100KHz – 200KHz است.
- منبع تغذیه بدون ترانسفورماتور: همانطور که در نمودار مدار بالا مشاهده می کنید، این مدار حشره کش دارای سیستم منبع تغذیه بدون ترانسفورماتور برای شارژ باتری (باتری قابل شارژ 3 ولت) است.
- مدار نوسانگر: شما قبلاً می دانید که باتری منبع DC است و ما نمی توانیم DC را افزایش دهیم. بنابراین یک مدار نوسانگر برای تبدیل DC به AC استفاده می شود. مدار نوسانگر از ترانزیستور، خازن و مقاومت تشکیل شده است.
- ترانسفورماتور: یک ترانسفورماتور که می توانید آن را ترانسفورماتور پالس نیز بنامید برای افزایش فرکانس و ولتاژ استفاده می شود.
- شبکه نردبان (Ladder): خروجی ترانسفورماتور از طریق یک شبکه نردبانی که از دیودها و خازن ها تشکیل شده است، تقویت می شود.
- خازن خروجی: مشاهده می کنید که مدار دارای یک خازن غیر پلاریزه 650 ولتی است که به صورت موازی با پایانه های خروجی برای ذخیره ولتاژ بالا و دشارژ در حین کار متصل می شود.

2. مدار حشره کش برقی
مدار پشه کش برقی با یک اسیلاتور الکتریکی، یک ترانسفورماتور افزایش دهنده، یک ضرب کننده ولتاژ و یک واحد شارژ که باتری الکتریکی را شارژ می کند ساخته شده است. این مدار شبیه به مدار شوکر است، اما ولتاژ خروجی آن کم است و تا حدی است که به پشه ها آسیب وارد کند. به دلایل ایمنی، این حشره کش ها سه لایه تولید میشوند تا از تماس افراد با دو لایه آن جلوگیری شود. محدودیت شارژ ذخیره شده در خازن و دشارژ کمتر از 45 میکرو کولن (µC) است که ایمن در نظر گرفته می شود.
این مدار ترکیبی از سه مدار مختلف به نامهای مدار شارژ، مدار ژنراتور ولتاژ بالا و مدار ضربکننده ولتاژ است.
مدار شارژ: یک مدار حشره کش از یک باتری الکتریکی انرژی می گیرد. بنابراین یک مدار شارژ برای شارژ باتری لازم است. این نوع مدار به عنوان منبع تغذیه بدون ترانسفورماتور یا منبع تغذیه خازنی شناخته می شود. پس از شارژ کامل، باتری بین 5 تا 8 ساعت (بسته به کاربر) خدمات ارائه می دهد.
مدار ژنراتور ولتاژ بالا: مدار ژنراتور ولتاژ بالا مهمترین بخش مدار حشره کش 220 ولتی است. این مدار ولتاژ DC پایین را به ولتاژ AC ولتاژ بالا در حدود 200 تا 230 ولت تبدیل می کند.
- مدل ترانسفورمر: EE16 Transformer
- ابعاد: 17 در 16 میلی متر
- نوع: ترانسفورماتور فرکانس بالا
- فاز: تک
- ساختار سیم پیچ: EE
- جنس بابین: تخته عایق حرارتی
- فرکانس کاری: 1 کیلوهرتز تا 200 کیلوهرتز
در اینجا یک ترانسفورماتور کوچک هسته فریت نوع EE استفاده شده است و هیچ شکاف هوایی بین آنها وجود ندارد. سیم پیچ اولیه (L1) 30 دور با سیم مسی 0.2 میلی متر، سیم پیچ فیدبک (L2) 10 دور با سیم مسی 0.2 میلی متر و سیم پیچ ثانویه (L3) 450 دور با سیم مسی 0.05 میلی متر است.
مدار ضرب کننده ولتاژ: همانطور که می بینیم مدار ژنراتور ولتاژ بالا ولتاژ را به حدود 200-230 ولت تبدیل می کند که نمی تواند ولتاژ مورد نیاز را برای ایجاد جرقه بین دو الکترود در خفاش پشه کش ایجاد کند. بنابراین یک مدار ضرب ولتاژ برای افزایش ولتاژ مورد نیاز است.
3. مدار دور کننده حشرات صوتی
حالا میخواهیم نحوه طراحی پروژه دور کننده حشرات صوتی را آموزش دهیم. این مدار برای دور نگه داشتن پشه ها از اتاق یا مکانی که دستگاه در آن نصب شده است استفاده میشود. طبق برخی نشریات، فرکانس ساطع شده توسط پشه های نر حدود 20 تا 25 کیلوهرتز است. به جای اینکه این دستگاه را بخرید بهتر است خودتان به سادگی آن را طراحی کنید.
مدار دافع پشه ارزان است و فقط از یک آی سی استفاده می کند که یک CMOS نوع 4047 است. این آی سی چند منظوره را می توان در حالت های عملیاتی مختلف پیکربندی کرد. فرکانس کاری توسط اجزای خارجی C1، R1 و P1 تنظیم می شود. برای بازتولید بهترین فرکانس های تولید شده توسط ژنراتور، مبدل خروجی مورد استفاده یک توییتر ساده است، اما باید یک پیزو باشد. چنین توییتری در واقع مانند یک خازن عمل می کند و بنابراین خروجی های آی سی CMOS را که قادر به تامین جریان قابل توجهی نیستند، بارگذاری نمی کند.
با این شرایط، می توان سیگنال های مکمل (آنتی فاز) را به توییتر اعمال کرد تا ولتاژ متناوب دو برابر ولتاژ تغذیه را ببیند. در شرایط نظری صرف، این توان خروجی موجود را چهار برابر می کند. در عمل، بهتر است آن را سه برابر کنیم، اما با این وجود، فایده ای که با انجام آن به دست می آید بسیار زیاد است. تنها چیزی که باقی می ماند این است که پروژه را در وسط میز یا کنار صندلی خود قرار دهید تا طعم آرامش یک عصر تابستانی را بچشید بدون اینکه پشه ها از نظر صوتی شما را آزار دهند یا بدتر از آن گاز بگیرند.
با استفاده از این آموزش و یک ماژول حشره کش آماده که از دیجی کالا خریدم تونستم کارم رو راه بندازم خیلی عالی شد ممنون از شما
سلام عزیز
خوشحالم که براتون مفید بوده
سلام خسته نباشید
ممکنه توضیح بدید چرا ترانزیستور روشن خاموش میشه با تشکر
سلام . از زحمات شما در خصوص آموزش های متنوع کمال تشکر را دارم . یک سوال دارم اینکه آیا دستگاهی تا الان ساخته شده که بتونه با فرکانس 550 هرتز از راه دور شیشه رو خرد کنه ؟ من تو فکر ساخت چنین وسیله ای هستم ولی سوالات زیادی برم مطرح میشه . ممنون میشم اگر کمکم کنید . با تشکر
سلام عزیز، بهتر هست به انگلیسی جستجو کنید و مطالب خارجی رو مطالعه کنین