آموزش الکترونیک

آداپتور چیست؟ معرفی کامل آداپتور های AC/DC

در این مقاله با آداپتور ها آشنا میشویم. آداپتور ها برای تبدیل جریان AC با قدرت بالا به جریان DC ثابت با قدرت کمتر استفاده میشوند.

آداپتور چیست؟

آداپتورهای AC/DC معمولاً واحد های تغذیه برای تجهیزات الکتریکی هستند که نمی‌توانند مستقیماً از شبکه اصلی برق بگیرند. آنها جریان متناوب (AC) را به جریان مستقیم مورد نیاز (DC) تبدیل می کنند. دستگاه هایی که از آداپتور ها برای تغذیه استفاده میکنند معمولا جایی برای قرار دادن مدار آداپتور در درون خود ندارند. به طور مثال یک موبایل برای شارژ شدن به آداپتور نیاز دارد. در موبایل اندازه مهم است و اگر آداپتور درون موبایل قرار بگیرد اندازه آن را افزایش میدهد، موبایل بیشتر داغ میشود و خیلی از مشکلات دیگر بوجود می آید.

شارژرهای تلفن و لپ تاپ شاید آشناترین شکل آداپتور AC/DC باشند. با این حال، آداپتور ها کاربردهای مختلفی در پروژه های صنعتی دارند. به طور مثال، از آنها برای تغذیه موتورها و تجهیزات اتوماسیون استفاده می شود.

آداپتور چیست؟

آداپتورهای AC/DC نام‌های جایگزین زیادی دارند، از جمله:

  • آداپتور های AC/DC
  • مبدل های AC/DC
  • شارژر های AC
  • دوشاخه آداپتور AC
  • شارژر باتری
  • آداپتور سوئیچینگ
  • منبع تغذیه پلاگین

آداپتور چگونه کار میکند؟

همانطور که میدانید AC و DC شکل های جریان الکتریکی هستند. جریان متناوب AC به طور پی در پی جهت را تغییر می دهد و بین قطب مثبت و منفی در یک مدار تناوب می کند. از برق AC برای تحویل انرژی الکتریکی به دستگاه ها استفاده میشود (درون سیم تیر برق ها و … برق AC است). در مقابل، جریان مستقیم یا همان DC جهت را تغییر میدهد. DC در تجهیزات مخابراتی، باتری های خودرو و دستگاه های الکتریکی مختلف استفاده میشود.

آداپتور ها دارای یک واحد مرکزی هستند که حاوی مدار های سوئیچینگ برق است. آداپتور جریان برق متناوب را از شبکه برق گرفته و با ولتاژ مورد نیاز دستگاه به حالت DC تبدیل می کند. سپس یک سیم برق این جریان DC را به دستگاه مقصد میرساند.

مانند بسیاری از دستگاه های الکتریکی، آداپتورهای AC برای سازگاری با سطوح مختلف قدرت، که معمولاً بر حسب ولت بیان می شوند. آنها همچنین دارای انواع شاخه ها برای استفاده با سوکت های مختلف هستند. دوشاخه برق استاندارد انگلستان با دوشاخه ای که برای مثال در اروپا استفاده می شود متفاوت است و این ها هم قطعا با دوشاخه استفاده شده در ایران تفاوت دارند.

شکل پریز و دوشاخه های مختلف

اگر چه آداپتور های عمومی وجود دارد (مثلا 12 ولت 2 آمپر که بسیار پرمصرف است) اما اکثر آداپتور ها برای یک کاربرد خاص طراحی شده اند.

انواع آداپتور AC/DC

تمام آداپتور های AC به DC برای یک کار ساخته شده اند (تهیه جریان مستقیم از جریان متناوب AC) اما با این حال، آداپتور ها پیکربندی و مشخصات مختلفی دارند. برخی از این تفاوت ها میتوانند در موارد زیر باشند:

  • سطح آمپر
  • ولتاژ ورودی و خروجی
  • دوشاخه

برخی دیگر از تفاوت ها در زیر لیست شده اند:

آداپتور دیواری و بین راهی

آداپتور دیواری و بین راهی

آداپتورهای پایه دیواری مستقیماً به یک پریز دیواری وصل می شوند و سپس از طریق کابل به دستگاه گیرنده متصل می شوند. در مقابل، آداپتورهای نصب روی میز بین دوشاخه برق و دستگاه قرار دارند و کابل‌ها آداپتور را از دو طرف به پریز و دستگاه مقصد متصل میکند. این نوع معمولاً برای چاپگرها و دستگاه‌های مشابهی که برای قابلیت حمل طراحی نشده‌اند استفاده می‌شوند.

آداپتور محفاظت در برابر اضافه ولتاژ و جریان

آداپتور محفاظت در برابر اضافه ولتاژ و جریان 

اگر در مورد این مطلب سوالی دارید در قسمت نظرات بپرسید

افزایش ولتاژ و جریان می تواند به تجهیزات آسیب برساند و باعث آتش سوزی شود. مدار طراحی شده در این آداپتور برای خاموش شدن در پاسخ به نوسانات برق برای به حداقل رساندن این خطر کمک می کند.

حفاظت از اتصال کوتاه

حفاظت از اتصال کوتاه

اتصال کوتاه زمانی اتفاق می‌افتند که مقاومت الکتریکی در بخشی از مدار به دلیل پیکربندی نادرست و آسیب کاهش می‌یابد و جریان را از مسیر مورد نظر منحرف می‌کند. اتصال کوتاه معمولا منجر به آسیب یا خرابی تجهیزات می شود. حفاظت از اتصال کوتاه ممکن است شامل محدودیت های جریان سیم کشی شده یا بازنشانی هایی باشد که به طور خودکار در پاسخ به گرما فعال می شوند.

تفاوت آداپتور AC و DC

تفاوت بین آداپتور های AC و DC چیست؟ این دو اصطلاح معمولاً به جای یکدیگر استفاده می شوند، اما آداپتور AC بر استفاده از برق اصلی تأکید می کند در حالی که آداپتور DC برق اصلی را به شارژ مورد نیاز برای دستگاه مقصد تبدیل میکند.

آداپتور AC گاهی اوقات برای اشاره به ترانسفورماتورهای الکتریکی که جریان متناوب را با ولتاژ متفاوتی نسبت به ورودی تولید می کنند، استفاده می شود، اما این مدل ها اکنون از رده خارج هستند.

ولتاژ ورودی و خروجی آداپتور

ولتاژ ورودی آداپتور AC/DC نشان دهنده سطح برق ورودی به آداپتور توسط شبکه است. این ویژگی استاندارد است و در مناطق مختلف متفاوت است. در ایران، بریتانیا و اتحادیه اروپا، 230-220 ولت استاندارد است که بسیار بالاتر از ایالات متحده، که در آن استاندارد 120 ولت است میباشد. یک آداپتور با سطح ورودی 100-240 ولت با هر دو استاندارد سازگار خواهد بود. همچنین می‌توانید فرکانس (هرتز) ولتاژ ورودی را بررسی کنید – یعنی تعداد دفعاتی که جریان در ثانیه تغییر جهت می‌دهد. به عنوان مثال، 240 ولت 50 هرتز به ولتاژ ورودی 240 ولت با 50 سیکل در ثانیه اشاره دارد.

ولتاژ خروجی سطح پایین تری از شارژ است که پس از تبدیل به جریان مستقیم (DC) توسط آداپتور به دستگاه منتقل می شود. ولتاژهای خروجی پرکاربرد عبارتند از:

  • 5 ولت
  • 9 ولت
  • 12 ولت
  • 15 ولت
  • 24 ولت
  • 48 ولت (در برخی کاربردهای صنعتی)

به طور معمول، ولتاژ خروجی یک آداپتور AC/DC در کنار آمپر نامی آن به عنوان مثال به شکل 12 ولت 2 آمپر ذکر می شود.

4.2 (4 نفر)

برای دریافت مطالب جدید کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.

محمد رحیمی

محمد رحیمی هستم. سعی میکنم در آیرنکس مطالب مفید قرار بدهم. سوالات مربوط به این مطلب را در قسمت نظرات همین مطلب اعلام کنید. سعی میکنم در اسرع وقت به نظرات شما پاسخ بدهم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *