آموزش رزبری پای

آموزش نصب و حذف نرم افزار و پکیج در رزبری پای

رزبری پای توسط Eben Upton از دانشگاه کمبریج ساخته شد و در ابتدا برای آموزش برنامه نویسی در مدارس در نظر گرفته شد. Raspberry Pi با جدیدترین نسخه های خود به حدی رشد کرده است که اکنون می توان از آن به عنوان یک رایانه رومیزی استفاده کرد.

Raspberry Pi به شما امکان دسترسی به یک منبع نرم افزار نامحدود را می دهد. در این مقاله به روش های مختلف نصب، پیکربندی و حذف نرم افزار در رزبری پای می پردازیم.

بارگیری نرم افزار از روی دسکتاپ

قبل از افزودن هر نرم افزار جدید، خوب است دستور به روز رسانی را از ترمینال با استفاده از دستور sudo apt-get update اجرا کنید تا مطمئن شوید برنامه های شما به طور کامل به روز شده است.

یک راه آسان برای بارگیری بسته‌های نرم‌افزاری جدید در بخش Applications > Preferences > Recommended Software یافت می‌شود.

نصب نرم افزار در رزبری پای

از بخش Recommended Software، می‌توانید بین هفت دسته مختلف برنامه‌ها و ابزارهای کمکی نرم افزار مورد نیاز خود را انتخاب کنید.

بارگیری نرم افزار از روی دسکتاپ

اگر به دنبال نرم افزار های بیشتری (در 21 دسته بندی مختلف!) هستید کافی است از منوی Preference گزینه Add/Remove Software را انتخاب کنید. این مخزن رسمی پکیج های Raspbian است که برای استفاده با Raspberry Pi تایید شده است.

نرم افزار های مختلف رزبیان

نصب نرم افزار از خط فرمان

در برخی موارد، احتمالاً برای صرفه جویی در فضای دیسک کاربران ترجیح می دهند محیط دسکتاپ را بارگیری نکنند و از حالت خط فرمان برای کار با رزبری پای استفاده کنند. رایج ترین روش برای افزودن نرم افزار استفاده از خط فرمان APT یا ابزار بسته بندی پیشرفته است. برای بارگیری نرم افزار از مخزن، از دستور زیر برای جستجوی یک برنامه خاص استفاده می کنید:

apt-cache search <package info>

به عنوان مثال، من از برنامه ای به نام GPARTED برای مدیریت پارتیشن های درایو استفاده می کنم. دستور apt-cache search gparted فهرستی از مدیران پارتیشن بندی موجود را ارائه میکند. توجه داشته باشید که این دستور به حروف بزرگ و کوچک حساس نیست. یعنی اگر بنویسید Gparted، GPARTED یا gparted هم کار می کند، اما زمانی که برنامه ای را بارگیری یا حذف می کنید، به حروف بزرگ و کوچک حساس است.

برای بارگیری بسته دستور زیر را وارد کنید و خیلی راحت بسته بارگیری میشود.

GPARTED، sudo apt-get install gparted -y

سپس نتیجه در منوی Application – System Tools ظاهر می شود. در دستور، توجه کنید که برای اجرای دستور به دسترسی مدیریت نیاز دارید. از این رو، sudo با افزودن -y در انتها اضافه میشود تا نصب به خوبی انجام شود.

اگر در مورد این مطلب سوالی دارید در قسمت نظرات بپرسید

برای حذف بسته ها با استفاده از APT هم باید از sudo استفاده کنیدمثلا:

sudo apt remove gparted

با استفاده از دستور WGET

Wget یک برنامه خط فرمان بسیار مفید است که برای دانلود فایل ها از اینترنت استفاده می شود. برخلاف سایر دستورات، اگر به طور تصادفی از شبکه اینترنت جدا شوید، wget به شما اجازه می‌دهد از جایی که دانلود متوقف شده است دانلود ادامه یابد. اگر روش های اتصالی که دارید پایدار نیستند میتوانید از این روش برای دانلود استفاده کنید.

Wget برای شروع دانلود نیازی به ورود کاربران به سیستم ندارد. همچنین می توان آن را طوری تنظیم کرد که در پس زمینه بدون دخالت کاربر اجرا شود.

برنامه به صورت خودکار در رزبری پای نصب میشود، اما برای اطمینان از نصب بودن آن، wget را وارد کنید. اگر موارد زیر را مشاهده کردید، می دانید که در سیستم شما گنجانده شده است:

با استفاده از دستور WGET

اگر پاسخی دریافت کردید که می گوید دستور wget یافت نشد، sudo apt-get install wget را وارد کنید.

در اینجا چند گزینه دیگر وجود دارد که می توانید همراه با wget استفاده کنید:

  • دانلود یک فایل از اینترنت – wget [URL]
  • یک فایل دانلود شده را با یک نام خاص ذخیره کنید: wget -O [file-name] [URL]
  • یک فایل را از اینترنت در یک فهرست خاص دانلود کنید: wget -p[directory] [URL]
  • دانلود فایلی که ممکن است در طول دانلود قبلی قطع شده باشد: wget -c [URL]
  • دانلود چندین فایل از اینترنت: wget -i list_of_files.txt
  • ویرایشگر متن list_of_files.txt را مانند nano ایجاد کنید: nano list_of_files.txt

نصب بسته های پایتون در رزبری پای

اکثر بسته‌های پایتون در آرشیو Raspberry Pi موجود هستند و با استفاده از apt install قابل نصب هستند. با این حال، برخی از بسته ها ممکن است در بایگانی در دسترس نباشند و یا ممکن است قدیمی باشند. شما می‌توانید پایتون را از فهرست پکیج های http://pypi.org با استفاده از ابزار pip نصب کنید.

Pip در فایل سیستم عامل رزبیان گنجانده شده است مگر اینکه نسخه Lite Pi را بارگیری کرده باشید. دو نسخه از برنامه pip وجود دارد، یکی برای نسخه های قدیمی پایتون یعنی Python 2 و یکی برای پایتون 3 است. از sudo apt install python3-pip برای پایتون 3 و از sudo apt install python-pip برای پایتون 2 استفاده کنید.

ماژول‌های Pip قطعه‌های کد از پیش نوشته‌شده‌ای هستند که می‌توانید در برنامه‌های پایتونی که می‌نویسید قرار دهید. در زبان C برای گنجاندن کدهای از پیش نوشته شده از #include استفاده می کنید. در پایتون، شما از ماژول هایی با دستورات import استفاده می کنید.

 

Raspberry Pi شامل چندین ماژول پایتون است. برای مشاهده لیستی از ماژول ها،  sudo pip3 list را وارد کنید. همچنین میتوانید دستور زیر را وارد کنید تا ببینید آیا ماژول خاصی بارگذاری شده است:

sudo pip3 list | grep guizero

اگر می خواهید ماژول را بارگیری کنید، دستور زیر را وارد کنید: (برای نصب ماژول guizero)

sudo pip3 install guizero

پس از تکمیل دستور sudo pip3 list | grep guizero را اجرا کنید تا مشاهده کنید که نصب آن تایید شده است. ماژول های Python 3 در مکان /usr/bin/python3.7 قرار دارند.

برای حذف بسته های نصب شده دستور pip uninstall <package> را وارد کنید.

کار با مخزن GIT

Github یک پلت فرم میزبانی مبتنی بر ابر برای توسعه دهندگان نرم افزار در سراسر جهان است. وجود گیت هاب  تغییرات و به‌روزرسانی‌های نرم‌افزار را تا حد زیادی ساده‌تر می‌کند و به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد بدون دسترسی مستقیم به کد منبع اصلی به کد مورد نظر دسترسی داشته باشند. گیت هاب به آنها اجازه می‌دهد که کد را اصلاح، اشکال‌زدایی یا اضافه کنند. پس از آزمایش و تأیید، کد را می توان دوباره در کد منبع اصلی ادغام کرد.

تغییرات ایجاد شده در کد اصلی به طور خودکار ردیابی می شوند. بدون Github، هر کسی که بخواهد در یک پروژه منبع باز همکاری کند، باید کد منبع را به دست آورد، هر گونه اصلاحی را انجام دهد، سپس آن را برای شخصی که پروژه را اجرا می کند، ارسال کند که باید تعیین کند که آیا تغییرات باید گنجانده شوند یا خیر. پلتفرم Github به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا کد را با دیگر توسعه دهندگان در سراسر جهان به اشتراک بگذارند.

برای دانلود کد منبع از Github، آدرس www.github.com را وارد کنید تا وب سایت باز شود.

جستجو در گیت هاب برای رزبری پای

در صفحه جستجو، Arduino Blink را وارد کنید.

Arduino Blink در رزبری پای

schacon/blink را انتخاب کنید.

نصب بسته ها و پکیج های پایتون در رزبری پای

روی دکمه سبز رنگ CODE کلیک کنید و سپس Download ZIP را انتخاب کنید. هنگامی که دانلود کامل شد، دایرکتوری Downloads را باز کنید سپس فایل Blink-master.zip را از حالت فشرده خارج کنید.

با تشکر از خواندن این آموزش در مورد نحوه نصب و حذف نرم افزار در Raspberry Pi اگر در مورد هر چیزی سوالی دارید در قسمت نظرات بپرسید.

نظر خود را اعلام کنید

برای دریافت مطالب جدید کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.

محمد رحیمی

محمد رحیمی هستم. سعی میکنم در آیرنکس مطالب مفید قرار بدهم. سوالات مربوط به این مطلب را در قسمت نظرات همین مطلب اعلام کنید. سعی میکنم در اسرع وقت به نظرات شما پاسخ بدهم.

2 نظر

  1. سلام
    وقتتون بخیر
    بنظرتون برای هوشمند کردن یک تلویزیون از کدوم استفاده کنم نتیجه بهتری میگیرم raspberry pi 3 یا
    thinker board ایسوس

    1. سلام عزیز
      اندروید باکس بهتر هست اما در کل رزبری پای جامعه بزرگتری دارد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *