آموزش الکترونیکپروژه الکترونیک

ساخت مدار منبع جریان کنترل شونده با ولتاژ

سلام. آموزش ساخت مدار منبع جریان کنترل شونده با ولتاژ آپ امپ (پروژه Op-amp) را آماده کردیم.

مدار منبع جریان کنترل شونده با ولتاژ

مدار منبع جریان کنترل شونده با ولتاژ

در مدار منبع تغذیه ولتاژ کنترل شده ، همانطور که از نام آن مشخص است ، مقدار کمی از ولتاژ در ورودی به طور متناسب جریان را در سراسر بارهای خروجی کنترل می کند. این نوع مدار معمولاً در الکترونیک برای هدایت دستگاه های کنترل شده جریان مانند BJT ، SCR و … استفاده می شود.  در این پروژه آپ امپ توضیح خواهیم داد که چگونه می توان یک منبع جریان کنترل شده با ولتاژ با استفاده از op-amp را طراحی کرد. به این نوع مدار جریان کنترل شده با ولتاژ Current Servo ننیز گفته می شود. مدار بسیار ساده است و با اجزای کمی قابل ساخت است.

آموزش نحوه کار تقویت کننده عملیاتی (آپ امپ)

برای درک کار این مدار ، شناختن نحوه عملکرد تقویت کننده عملیاتی ضروری است.

تصویر زیر یک تقویت کننده عملیاتی را نشان میدهد. آپ امپ سیگنالها را تقویت می کند ، اما به غیر از تقویت سیگنال ها می تواند عملیات ریاضی را نیز انجام دهد. تقویت کننده Op-amp ستون فقرات الکترونیک آنالوگ است و دارای کاربرد های فراوانی در مواردی مثل تقویت کننده دیفرانسیل ، تقویت کننده ابزار دقیق ، یکپارچه ساز Op-Amp و … است.

تقویت کننده عملیاتی Op-amp آپ امپ

اگر به تصویر بالا دقت کنیم ، دو ورودی و یک خروجی وجود دارد. این دو ورودی دارای علامت + و هستند. ورودی مثبت به عنوان ورودی غیر معکوس و ورودی منفی به عنوان ورودی معکوس شناخته می شود.

اولین قانون آمپلی فایر ایجاد تفاوت بین دو ورودی 0 است. مدار تقویت کننده زیر یک مدار دنبال کننده ولتاژ است. خروجی در ترمینال منفی متصل شده و آن را آمپلی فایر 1x می کند. بنابراین ، ولتاژ داده شده در سراسر ورودی در سراسر خروجی موجود است.

نحوه کار آپ امپ Op-amp

تقویت کننده عملیاتی باعث تمایز هر دو ورودی 0 می شود. از آنجا که خروجی به ترمینال ورودی وصل می شود ، op-amp همان ولتاژ تولید شده را در ترمینال ورودی دیگر تولید می کند. بنابراین ، اگر 5 ولت در ورودی باشد ، ]بدلیل اینکه خروجی تقویت کننده در ترمینال منفی متصل است ، 5 ولت تولید می کند که در نهایت قاعده 5V – 5V = 0 را اثبات می کند. این کار در همه عملکرد بازخورد های منفی آمپلی فایرها اتفاق می افتد.

قطعات مورد نیاز مدار

  1. آپ امپ LM358
  2. ماسفت IRF540N
  3. مقاومت شانت 1 اهم
  4. مقاومت 1 کیلو اهم
  5. مقاومت 10 کیلو اهم
  6. منبع تغذیه 12 ولت
  7. منبع تغذیه Unit
قطعات مورد نیاز را از فروشگاه قطعات آیرنکس تهیه کنید.

توضیحات قطعات استفاده شده در مدار

برای ساخت این مدار ما به آپ امپ نیاز داریم. ما از op-amp LM358 که بسیار ارزان و در دسترس است استفاده کردیم. دیتاشیت پین های آپ امپ LM358 را میتوانید در تصویر زیر مشاهده کنید.

دیتاشیت پین های آپ امپ LM358

همچنین ما به یک کانال Mosfet N احتیاج داریم. ما در این پروژه از ماسفت IRF540N استفاده میکنیم. توجه داشته باشید هنگام استفاده از این ماسفت هیت سینک داشته باشید. پین های ماسفت IRF540N در تصویر زیر نشان داده شده است.

پین های ماسفت IRF540N

همچنین ما باید از یک مقاومت شنت استفاده کنید. همچنین نیاز به دو مقاومت دیگر داریم که در تصویر شماتیک نشان داده شده است.

اگر در مورد این مطلب سوالی دارید در قسمت نظرات بپرسید

آموزش ایجاد منبع تغذیه کنترل جریان با ولتاژ

با توجه به قانونی که گفته شد ، مدار زیر را ببینید.

آموزش ایجاد منبع تغذیه کنترل جریان با ولتاژ

اکنون به جای اینکه خروجی آپ امپ را به صورت مستقیم به ورودی منفی متصب کنید ، تغذیه – مدار را پس از اتصال به مقاومت Shunt به ورودی منقی ، و پس از مقاومت Shunt به ماسفت متصل کنید و بعد از آن به خروجی op-amp متصل کنید.

فرض کنیم که تغذیه 1 ولت به ورودی مثبت op-amp داده شود. اینکار باعث میشود مسیر بازخورد منفی 1 ولت خروجی Mosfet را روشن کند تا 1 ولت در ترمینال منفی قرار بگیرد. قانون مقاومت شنت بر اساس V=IR است. یعنی اگر جریان 1A از طریق مقاومت 1 اهم جریان یابد ، ولتاژ افت 1 ولت تولید میشود.

شماتیک کامل مدار کنترل جریان با ولتاژ

شماتیک کامل مدار را میتوانید در تصویر زیر مشاهده کنید.

شماتیک کامل مدار کنترل جریان با ولتاژ

پایان.

3.8 (12 نفر)

برای دریافت مطالب جدید کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.

محمد رحیمی

محمد رحیمی هستم. سعی میکنم در آیرنکس مطالب مفید قرار بدهم. سوالات مربوط به این مطلب را در قسمت نظرات همین مطلب اعلام کنید. سعی میکنم در اسرع وقت به نظرات شما پاسخ بدهم.

3 نظر

  1. سلام اگه قرار باشه مدار رو صنعتی کنیم چکار دیگه ای باید انجام بدیم و در ورودی مدار که گفته اید بار با مقاومت صفر من یه موتور کوچیک رو تست کردم 3 اهم مقاومت داشت خواستم بگم چکار کنم که مدار راندمان بالایی داشته باشه و نویز هارو کم کنم.
    ممنون میشم کمک کنید.

  2. سلام، دلیل استفاده از مقاومت های R1 و R2 در شکل نهایی مدار منبع جریان چیه؟

  3. باسلام
    من این مدار رو داخل پروتئوس کشیدم. lm358 ارور میداد که برای lm358 مدل تعریف نشده. بعد از opamp ایده آل خود پروتئوس استفاده کردم تا ارور نده. نرم افزار دیگه ارور نداد ولی مدار هم کار نکرد. مشکل از کجاست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *